Svensk medborgare anklagad för terrorism

Igår Fredag ställdes en svensk medborgare inför domstol, anklagad för terrorbrott och ska enligt medieuppgifter ha rest från Sverige för att första delta i kriget i Syrien, först för al-Qaida och sen med IS. Den 36 årige mannen ska enligt The Guardian, gripts på Heathrow flygplats redan på lördagen och då haft med sig elektroniska tidsskrifter som räknas som  terrormaterial, – däribland en med titeln ”44 sätt att tjäna och delta i jihad” samt en handfull tidsskrifter som räknas som ”handböcker” i terrorism, som t.ex. ”Ultimate guide to USA army combat”.

Enligt rättens beslut ska svensken hållas gripen till och med den 27 oktober och sedan ställas inför rätta i Old Bailey, anklagad på tre olika punkter enligt brittisk terrorlagstiftning: att ha närvarat på en plats där terroraktiviteter planerades mellan den 31 augusti 2012 och mars 2013, burit ”terrorhandböcker” och ska ha vapenutbildat sig i syfte att begå terrorhandlingar.

Tidigare har han poserat med döda människor efter strider i Syrien, på sin Facebook men vill nu starta starta ett nytt liv, och har tagit avstånd från det han gjorde i Syrien, säger hans mamma till Aftonbladet.

– Han bara grät och sa att han ville komma hem, att han inte hade gjort något dumt, säger mamman och fortsätter beskriva att ”vi hade nästan ingen kontakt under flera år innan han åkte till Syrien, han var katolik tidigare, men konverterade till islam när han var 19-20 år.”

För modern berättade han om tiden i Syrien, att han rest dit för att hjälpa människor, kvinnor och barn.

– Han blev lurad av sina vänner.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s