S bäddar för ny världsordning

Alla i den nya regeringen är EU-ministrar berättade Gustav Fridolin (MP) till Europaportalen efter fredagens regeringsförklaring och förklarar att alla har ett ansvar för EU inom sitt område. EU-ministerposten finns inte med i den nya regeringen utan dess frågor flyttas till utrikesdepartementet som kommer ledas av den tidigare EU-kommissionären Margot Wallström. Men det kan inte läggas på en person, utan det läggs på hela regeringen. Enligt utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) faller EU-uppdraget på statsministern och hans 23 statsråd.

– Den [regeringsformen] var ju inte så tydlig. Jag hade gärna sett att det var mer [EU-politik i regeringsförklaringen] för det behövs stora förändringar inom EU. Framförallt av den ekonomiska politiken som fått så katastrofala sociala former, det fanns ingenting av det här, säger Jonas Sjöstedt och tillade att ”han är nöjd med att regeringen vill ha ett socialt protokoll i EU.”

Analys:
Med denna EU-vänliga strömning ser vi en starkare centralisering och överbryggning mellan EU som politiskt organ och Sverige som suverän stat. Genom att öppna EU:s fördrag bäddar det för flera års förhandlingar mellan medlemsländerna och kritiker hävdar att ett socialt protokoll på EU-nivå innebär en maktförflyttning till Bryssel. Det går också tolka socialdemokraternas eu-närmning som ett första steg mot en europeisk eederation, ett Europas Förenta Stater.
Vidare talar Stefan Löfven om att både EU och FN ”ska axla ett större ansvar för att lösa konflikterna och ge hjälp till dem som drabbats” och åsyftar de regionala problemen i mellanöstern och upptrappningen i öst:

– Sverige ska verka för att EU tar ett större ansvar för säkerhet och utveckling såväl globalt som i EU:s närområde. Sveriges röst ska alltid vara klar och tydlig när människovärdet kränks, sade Löfven som vill se ett starkare försvarssamarbete med EU och de nordiska länderna istället för att bli med i Nato.

Samtidigt vill den nya regeringen med Löfven i spetsen att Sverige ska främja en fri och rättvis världshandel med hänvisning till debatten om det nya frihandelsavtalets och den nya världsordning som medföljer:

– Sverige ska främja en fri och rättvis världshandel. Regeringen kommer att arbeta för progressiva internationella handelsavtal och riva handelshinder samtidigt som vi står upp för miljön, löntagarens intressen och människors hälsa. Handelsavtal ska respektera demokratiskt fattade beslut. Vi ska verka för en global ordning mellan arbete och kapital som säkrar en internationell ekonomi som gynnar alla kuvar ingen, sa Löfven.

Syftningen på ”respektera demokratiskt fattade beslut” kan tolkas som en invändning mot den kritiserade tvistlösningsmekanismen ISDS som ingår i många handelsavtal och som kritiker menar kan innebära att företag kan stämma stater om de mister sina investeringar efter att man beslutat om exempelvis återförstatligande av någon verksamhet, skriver Europaportalen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s