Britt avrättad men striderna fortsätter

IS har publicerat en video som påstås visa hur de halshugger en brittisk hjälparbetare, som suttit gisslan hos terrororganisationen. Filmen ska vara den fjärde där en person som tagits gisslan sen mördats. Enligt Washington Post  ”verkar bödelns röst ha manipulerats digitalt i den här fjärde filmen”.

– Hans blod är på det brittiska parlamentets händer, säger bödeln i videon enligt Reuters.

Enligt den amerikanska nyhetssajten Buzzfeed ska den gisslantagne Alan Henning tvingats lämna ett budskap till det brittiska folket om landets inblandningar i bombningarna mot Islamiska staten.

– På grund av vår regerings beslut att attackera Islamiska staten kommer nu jag, som brittisk medborgare, betala priset för det beslutet, säger Alan Henning enligt Reuters.

Henning, med smeknamnet Gadget, kidnappades i Syrien i december 2013. Han befann sig i landet för att arbeta för en muslimsk hjälporganisation, skriver aftonbladet. Omvärldens reaktioner kom omedelbart och Henning nämndes i över 100 000 bestörta kommentarer på Twitter.


Analys:

Det faktum att gruppen kunde mörda honom och det sätt han mördades på visar vilka vi har att göra med, sade Cameron på lördagen och tillade att Henning ”var en man uppfylld av fred, omtanke och vänlighet”.

Även USA:s president Barack Obama reagerade med vrede:

”Tillsammans med en bred koalition av allierade och partner kommer vi att fortsätta vidta beslutsamma åtgärder för att bryta ned och slutligen förgöra IS”, meddelade Obama.

Efter mordet på Henning visas bilder på en annan kidnappad, som är amerikan: en tidigare veteran från Irak-kriget som återvänt för att starta en biståndsorganisation. Den 26-årige amerikanen är vid liv, men en maskerad kidnappare svingar en kniv intill honom och hotet är uppenbart att den unge amerikanen kan bli nästa IS-offer, skriver GP.


Samtidigt fortsätter kriget vid Syriens gränser. Irakiska regeringsstyrkor ska ha befriat al-Dhuluiya norr om Bagdad från Islamiska staten (IS). Samtidigt, i den syrisk-kurdiska staden Kobane, intensifierar IS sin belägring.

– De har befriat Dhuluiya från terroristerna, säger ministern Ahmed al-Jubouri i irakisk tv och framhåller att det är shiamuslimska milismän och sunnimuslimska klanledare som samarbetat med regeringssoldaterna, skriver aftonbladet.

Han framhåller att regeringssidan i området understöds av shiitiska milismän och sunnitiska klanledare, skriver GP.

IS attackerade tidigare i veckan den sunnitiska folkgruppen Jubur, som belägrats i fyra månader i al-Dhuluiyas södra delar. Offensiven har nu slagits tillbaka. IS erövrade dock samtidigt staden Hit i provinsen Anbar, sade poliskällor. I Syrien sitter desperata flyktingar fast mellan turkiska gränsen och Kobane (Ayn al-Arab), där IS intensifierar sin granateld i hopp om att erövra staden. Uppgifter om att IS ska ha tagit sig in i staden avfärdas dock av flera Kobanebor, skriver GP.

Vi dödade 25 IS-medlemmar i dag, de flesta utländska arabiska stridande, inklusive två med brittiskt medborgarskap och två jemeniter, berättar Mustafa Nadhom från Jubur för AFP från stridszonen.

Jag såg från hustaket här hur amerikanska flygangrepp träffade IS tunga vapen öster om staden, berättar Perwar Muhammed Ali, journalist i Kobane, för TT. Den övervägande kurdiska staden Kobane, intill den turkiska gränsen, har sedan två veckor omringats av IS.


 IS ska också få förstärkningar från pakistanska talibaner, då man under lördagen skickade soldater för att Islamiska staten och lägga sina oegentligheter åt sidan. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP. Hittills har gruppen skickat 1 500 soldater för att hjälpa IS.

– Redan innan Islamiska staten bildades har vi stöttat jihadister i Irak och Syrien. Vi kommer att fortsätta skicka soldater för att hjälpa IS. Vi stödjer dem fullt ut, eftersom de är en organisation som tjänar islam, säger Shahidullah Shahid, talesperson för Tehreek-e-talibanerna i Pakistan, och tillägger att någon formell allians inte är aktuell.

Frågan är känslig i regionen eftersom Pakistans regering har förnekat att den här typen av förstärkningar förekommer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s