Hård kritik mot palestinskt erkännande

Det svenska ”utspelet” gentemot ett erkännande av Palestina har väckt stark kritik, särskillt av USA som menar att ”det är ”för tidigt” att erkänna en palestinsk stat”, skriver GP.

Vi stödjer verkligen att det blir en palestinsk stat, med det kan endast ske genom en framförhandlad lösning, en resolution som slutligen löser flera frågor samt erkännande från båda sidor, sade Psaki. Hon konstaterade att Israel och palestinierna måste ”komma överens om hur de ska kunna leva i två stater, leva sida vid sida”, sa det amerikanska utrikesdepartementets talesperson Jen Psaki medan den palestinske förhandlaren Saeb Erakat i Samallah tycker det var ”ett modigt beslut”, enligt TT.

Enligt AFP så har 112 stater hittils erkänt Palestina som stat, medan palestinierna själva hävdar att 134 länder erkänt Palestina. I EU och Europa har Bulgarien, Tjeckien, Cypern, Malta, Polen, Rumänien, Ungern och Island officiellt erkänt en palestinsk stat.

Analys:

– Vi har i dag deklarerat att vi ska erkänna Palestina. Det borde inte komma som en överraskning för någon svarade Margot Wallström och beskriver att detta är något de haft som uttalad målsättning sedan lång tid tillbakam, på väg in till SVT:s Aktuellt till Aftonbladet.

Margot Wallström svarar hårt mot USA.

– Ja, det är ju inte USA som bestämmer vår politik. Det var väntat att vi också skulle få kritik. Vi kommer fortsätta en konstruktiv dialog och ett samtal också med USA för att förklara våra bevekelsegrunder och motiv till detta. Det är inte okänt för någon. Den dialogen fortsätter vi, säger Wallström efter det första regeringssammanträdet på Rosenbad.

Även Löfven står bakom uttalandet och påpekade att det ”inte var någon nyhet, för någon”.

– Vi har den uppfattningen. Det har vi haft under en lång tid. Vi har sagt att vi ska påbörja den processen. Jag har sagt att vi ska erkänna Palestina, säger Löfven.

Även  Israel har reagerat på beslutet att erkänna Palestina och ”har kallat upp” sveriges ambassadör Carl Magnus Nesser till utrikesminister Avigdor Lieberman, under morgondagen. Protester kan väntas. Enligt uppgift från Haaretz USA-redaktör Chami Shalev kommer mötet att äga rum under lördagen.

”Israels utrikesminister Lieberman kommer kalla upp den svenska ambassadören i morgon för att protestera mot Stockholms erkännande av en palestinsk stat”, skriver han på Twitter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s