Fler amerikaner har arbete

Sysselsättningen i USA lyfter oväntat mycket och arbetslösheten föll till den lägsta nivån på sex år i september. Marknaden jublar. Men bakom siffrorna döljer sig fortfarande kristecken.

Under september skapades 248 000 nya jobb utanför jordbrukssektorn i USA, vilket tryckte ned arbetslösheten från 6,1 till 5,9 procent.

Samtidigt reviderar USA:s arbetsmarknadsdepartement upp antalet nya jobb i augusti till 180 000, vilket kan jämföras med en tidigare beräkning på 142 000 nya jobb.

Marknadsreaktionen var positiv, med stigande räntor på svenska statspapper och börslyft i både Stockholm och på ledande Europabörser. Dollarn stärktes samtidigt kraftigt mot både kronan och euron.

Hur man än vänder och vrider på de här siffrorna var det ett rejält styrkebesked från amerikansk ekonomi. Det är en enorm kontrast om man jämför med vad som sker i Europa, inte minst i eurozonen, säger Robert Bergqvist, SEB:s chefekonom.Han ser dock svagheter i rapporten, i form av oväntat låga löneökningar och att arbetskraften som andel av den arbetsföra befolkning bara ligger på 62,7 procent, den lägsta nivån sedan 1978.

Det låga utbudet av arbetskraft avspeglar att många i USA har gett upp till följd av den djupa ekonomiska krisen efter Lehman Brothers-kraschen 2008.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s