Kina censurerar media

Kinesiskt statliga medier censurerar demonstrationerna. Många nyckelord blockeras vid sökningar på internet, enligt CDT och den som söker på kinesiska efter t.ex. ”paraplyrevolutionen” eller andra sökord ser ut att ha drabbats av tekniska problem och leder till att sökningen avbryts.

South China Morning Post beskriver att ”stämningen i området Mong Kok i centrala Hong Kong är just nu väldigt spänd när Pekingtrogna och Occupy-anhängare konfronteras med varandra. Båda sidor använder hårda ord och även fysisk tumult har förekommit.”

Enligt tidningen ska de pekingtrogna demonstranterna skrika förolämpande ord och göra våldsamma utfall mot Occupy-anhängarna.

Analys:

En annan del av censureringen består av att ett ”okänt, men stort antal tusen avlönade medarbetare, vars uppgift det är att hålla utkik på internet och radera mikrobloggar”, skriver DN idag.

Även svenskar från svenska Livsmedelsarbetareförbundet och LO är på plats och stödjer demonstrationerna:

– Det var egentligen bara solidaritetshälsning och att vi stödjer dem i deras kamp. Kampen handlar ju inte bara om Hongkong utan resten av Kina också, säger han i telefon till TT från Hongkong.

Han beskriver att det finns frivilliga bland demonstranter som delar ut mat och dryck, och andra som är ute och städar.

Den Kinesiska ledningen fastslår fortsatt att demonstrationerna är olagliga, förtroende finns för Hongkongs politiske chef Leung Chunying och det som behöver göras för att lösa situationen har Hongkongs myndigheter förmåga att ”avgöra”.

Hongkongs ledning lovade igår torsdag att möta representanter för demonstranterna för att diskutera konstitutionen men demonstrationerna är inte gratis. Affärer har blockerats och har påverkat börsen men den har sakta börjat gå uppåt igen. Totalt ska demonstrationerna kostat detaljhandeln 20 miljarder svenska kronor rapporterar GP som förklarar att Tokyobörsens Nikkei 225-index idag steg med 0,3 procent. Hongkongbörsen stängde 0,6 procent högre efter att ha haft helgstängt i några dagar, ”möjligtvis som en effekt av att de protesterande skarorna har minskat i antal.”

Annonser

En tanke på “Kina censurerar media”

  1. Svenska livsmedelsarbetareförbundet i beskäftig kamp för Usaimperialismen. 30 år senare snappar de upp det där med att anglosaxarna med sina stulna pengar köper sig revoltörer överallt och har gjort så sen sekler tillbaka.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s