Danska stridsplan ska bekämpa IS

Foto: Matthew Bruch
Foto: Matthew Bruch

Danska stridsflygplan sätts in för att bekämpa jihadistgruppen IS i Irak. Folketinget har nu tagit det formella beslutet, sedan det klarlagts att danskar som slåss på jihadisternas sida är att betrakta som landsförrädare.

Vi bidrar redan diplomatiskt och humanitärt, men nu bidrar vi också militärt. Det är ett svårt beslut, men ett riktigt beslut, säger statsminister Helle Thorning Schmidt.Den S-ledda regeringen fick brett stöd i omröstningen. Beslutet innebär att sju F-16-stridsplan ska sändas till Irak för att delta i de USA-ledda flyganfallen mot IS.Utrikesminister Martin Lidegaard aviserade den danska flyginsatsen redan i förra veckan, men folketinget ägnade större delen av onsdagen åt att debattera beslutsunderlaget. Kravet på ett klargörande av hur danskar som reser för att delta på jihadisternas sida ska betraktas gjorde att beslutet sköts upp.

Det är ingen tvekan om att danskar som ansluter sig till terrororganisationen IS kan och ska straffas hårt, säger Lidegaard enligt Ritzau.Det kan ske antingen enligt terrorparagrafen, som kan ge livstids straff, eller enligt strafflagen som ger ett lägre straff.

F-16-planen flyger till en bas i Kuwait. Enligt beslutet ska de delta i flygattacker under ett års tid med möjlighet till förlängning. Statsministern räknar inte med att skicka några marktrupper, rapporterar Ritzau.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s