Halverad krogmoms blir kvar

Trots den hårda kritiken under valrörelsen mot Alliansregeringens halvering av krogmomsen så blir den kvar. Miljöpartiet, som varit för sänkningen, har i förhandlingarna fått Socialdemokraterna att backa, uppger Expressen. Även rutavdraget blir kvar.

Expressens uppgifter om att den halverade krogmomsen blir kvar bekräftas av Miljöpartiets ekonomisk-politiske talesperson Per Bolund.

– Den ska fortsätta att vara sänkt, det är bra för det gynnar tjänstekonsumtionen. Det är miljövänligt och ger nya jobb i Sverige, säger han till SVT.

Det innebär att drygt fem miljarder kronor försvinner av Socialdemokraternas finansiering, som nu måste tas någon annanstans. Under hela valrörelsen hävdade såväl S-ledaren Stefan Löfven som den sannolikt blivande finansministern Magdalena Andersson att det var ineffektivt använda pengar, som till exempel hade kunnat räcka till 10.000 lärarjobb, skriver SVT.

– Vi önskar att vi hade kunnat använda de pengarna till annat. Nu får vi se när budgeten är klar hur plus och minus kommer att gå ihop. Det är ju inte heller så att alla våra förslag i valmanifestet ska börja gälla från 1 januari 2015, säger Magdalena Andersson till TT.

Hon säger så här om att S fått backa:

– Så är det när man inte har egen majoritet, man får ge och ta i förhandlingar. Just det här kravet har vi inte fått igenom.

Nu återstår att förhandla med Vänsterpartiet, som vill återställa restaurangmomsen. Så exakt hur det blir, vet ingen.

– Det här är vad vi och Miljöpartiet är överens om. Det är inte helt oväsentligt, säger Magdalena Andersson.

Att Socialdemokraterna nu gått med på att behålla halveringen av restaurangmomsen står i skarp kontrast till alla tidigare uttalanden om hur ineffektiv och dyr den sänkningen var.

– Här har Miljöpartiet förhandlat skickligt, säger blivande finansministern Magdalena Andersson till Expressen.

Uppgörelsen nu mellan S och MP ska förhandlas med Vänsterpartiet som fortfarande vill återställa restaurangmomsen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s