Idag presenteras Frankrikes nya budget för 2015. Samtidigt varnar landets tidigare premiärminister  François Fillion för en ny bubbla som kan ha så förödande effekter att hela eurozonen riskerar att brytas upp.

– För närvarande klarar sig Frankrike bara tack vare de låga låneräntorna. Men det här är en bubbla som inte kommer att hålla: Landet saknar tillväxt, har ökande arbetslöshet, en skuldsättning som skenar bortom 2 000 miljarder euro, underskott som aldrig viker och som inte ens 2017 kommer under nivån 3 procent av BNP, sa den tidigare premiärministern.

Han rekommenderar att Frankrike följer samma strategi som Sverige använde sig av på 90-talet: att vidta kraftiga nedskärningar av transfereringar inom de sociala trygghetssystemen på grund av krisläget.

Enligt EU:S regelverk får inte statsskulden överstiga 60% av BNP, men vid halvårsskiftet passerade Frankrike 95,1 procent. Landet går alltså nu mot 100 procent av BNP i ett läge man har haft nolltillväxt under första delen av 2014, skriver SvD. Enligt den den nya budgeten förväntas underskotten fortsätta i fyra år för att sedan balanseras ut 2019.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s