Malmström (FP) godkänns trots frågetecken

Cecilia Malmström (FP) godkändes och blev vald som ny handelskommisionär i EU, med 26 röster mot 10 och 5 som avstod under omröstningen i EU-parlamentets utskott för internationell handel.

”Lycklig och stolt över att ha bekräftats av EP—Trade. Ser fram mot att arbeta med er om de här viktiga frågorna”, skriver Malmström på Twitter.

Men omröstningen har skuggats av stridigheter, bland annat om de uteblivna svaren kring skyddsmekanismen och Der Spiegels konstaterande att Cecilia Malmström prioriterat USA:s intressen före de europeiska medborgarnas. Malmström ska ha försökt ”fördröja och försvaga” det arbete som hennes kollega Viviane Reding har gjort.

”Beteendet måste ses i ljuset av de traditionellt vänskapliga relationerna som Sverige och USA har med varandra”, konstaterar Spiegel. När Spiegel utfrågar Malmström om detta säger Malmström att ”de här påstådda läckta e-postmeddelandena som ni hänvisar till, de kommenterar jag inte”.

Även om den socialdemokratiska S&D-partigruppen i handelsutskottet godkännt Malmström så de kräver ett klarläggande från Jean-Claude Juncker, Malmströms blivande chef, om vilken politik han vill driva vad gäller de investeringsskydd i olika frihandelsavtal som blivit en central fråga i diskussionen kring Malmström.

Vi kommer att kräva klarhet från Juncker, för det är han som har gett löften till den socialdemokratiska partigruppen för att vi skulle stödja honom, sade Ulvskog.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s