Malmström hördes för nominering

EU-kommisionären Cecilia Malmström uttryckte sin passion för att få jobba som handelskommisionär, som hon blivit nominerad till. Hon gav uttryck för en öppnare handel under dagens utfrågning i EU-parlamentet gällande de bilaterala förhandlingar som pågår med USA angående det största frihandelsavtalet i världshistorien.

På sin blogg skriver Malmström att ”detta kommer att vara till gagn för den europeiska arbetskraften, europeiska konsumenter och företag samt våra utländska partners”, men från den frågestorm gällande en särskild skyddsmekanism för utländska investeringar i ett kommande avtal med USA , uteblev svaren.

Skyddsmekanismen ISDS syftar i första hand till att skydda privata investerares intressen i länder med korrupta rättssystem, genom att stater och företag kan göra upp om tvister i en särskild skiljedomstol, med syftet att skydda deras investeringar.

Denna skyddsmekanism är kontroversiell och underordnar politiken till näringslivets fördel, då regeringar i praktiken förhindras skydda offentliga verksamheter.

– Jag tror att vi kan designa ett system som fungerar och undvika missbruk, sade hon.

Malmström accepterar inte att domstolarna ska begränsas av sådana regler inom skyddsmekanismen. Hon underströk att dessa skydd redan är antagna i andra avtal mellan EU och andra länder, som exempelvis Kanada, och hävdar att det vore olyckligt att riva upp detta, redan färdiga avtal.

– Det här är inga hemligheter som hålls bakom stängda dörrar förklarar Malmström till SVT men vill ändå återkomma med svar på denna ”komplexa fråga”.

Under kvällen skrev DN att,”när hennes skriftliga svar skulle skickas ut till EU-parlamentets ledamöter frågade tjänstemännen på kommissionsordförandens kontor om de kunde lägga till ett citat av Juncker” och som svar på denna fråga svarade hon ja. Detta innebar att en extra mening vars innehåll gick ut på att ISDS utdömdes.

– Jag vet inte vem som är ansvarig för det. Men det var helt felaktigt, förklarade en rasande Cecilia Malmström efter gårdagens utfrågning.

Läs Cecilia Malmströms öppning i utfrågning i EU-parlamentet här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s